juni 2021
In de zomer is het erg lekker om een niet al te complexe rode wijn gekoeld te drinken. Enkele voorbeelden van rode wijnen die zich daar uitstekend voor lenen zijn:
- Beaujolais, van de gamay druif
- Lichtere stijlen pinot noir
- Valpolicella Classico en andere wijnen van corvina druiven
- Frappato
- Dolcetto
Er zijn er uiteraard meer, maar deze voorbeelden geven enig houvast. Ze hebben het volgende gemeen:
- Een frisse stijl met veel primair fruit
- Bleek van kleur (want minder extractie van kleur en tannine)
- Weinig tannines
- Weinig tot geen houtlagering (vooral geen nieuw eiken)
Op welke temperatuur moet je zo’n rode wijn dan schenken? Zomers rood kan makkelijk op 12°C-16°C geserveerd worden. Door een rode wijn een half uur in de koelkast te zetten, koel je ‘m af tot dit niveau. Haal ‘m er wel op tijd uit, anders vlakken aroma’s en smaken af en worden de weinige tannines te stroef.
En hoe zit het dan met andere rode wijn? Serveer deze niet warmer dan 18°C. Dus plaats ook een zwaardere rode wijn bij de huidige zomerse temperaturen sowieso even in de koelkast. Je hebt dan een veel smakelijker, verfrissender wijn, waar de alcohol minder opvalt en de structuur beter is.
Terug naar wijnweetjes