Klik op het betreffende onderwerp, om er meer over te lezen.
Biologische wijnbouw in de lift
De OIV heeft een interessant rapport gepubliceerd over de ontwikkeling van de biologische wijnbouw van 2005 tot 2019. De conclusie: over de hele wereld is er een sterke stijging van het areaal biologische wijnstokken…
Kleine oogst
Het weer speelt ook dit jaar de wijnboeren in grote delen van Europa parten. Je herinnert je vast nog wel de mooie dagen eind maart, toen het wel zomer leek…
Zomers rood
In de zomer is het erg lekker om een niet al te complexe rode wijn gekoeld te drinken. Enkele voorbeelden van rode wijnen die zich daar uitstekend voor lenen zijn…
Wijn laten ademen
Je laat een wijn ademen door hem bloot te stellen aan zuurstof. Er is redelijk wat discussie of dit nu zinvol is of niet, maar men is het erover eens dat het bij…
Ook dáarom is biologisch beter
Zembla besteedde eind januari een uitzending aan de landbouw. Ze concluderen dat het Nederlandse boerenland er slecht aan toe is, als gevolg van…
Laat de kurken maar knallen
Stille wijnen worden steeds vaker afgesloten met schroefdop, een synthetische kurk of een glazen stop, de zogeheten Vino-Lok…
Beschermde oorsprongsbenaming
Je hebt de woorden Appellation d’Origine Controlée vast wel eens gezien op een fles Franse wijn. Het wordt vaak afgekort tot AOC en is een Frans kwaliteitskeurmerk op landbouwproducten…
Hoe bewaar je wijn?
Nu we warmere zomers beleven, is het belangrijk om erop te letten waar je je wijn bewaart. Heb je een grote wijnvoorraad, dan …
Da’s nou jammer, de wijn heeft kurk
Nee, een wijn heeft geen kurk als er stukjes kurk in de wijn drijven. Dit duidt er alleen op dat de kurk is uitgedroogd of van niet al te beste kwaliteit is. Nee, een wijn heeft kurk als deze…
Stand van de biologische wijnbouw
Sinds 2000 is het biologisch wijnbouwareaal wereldwijd gegroeid van 1,3% naar 6% van het totaal. In Europa ligt dit percentage hoger
Bosbranden in Australië laten hun sporen na
De bosbranden in Australië zullen je niet zijn ontgaan, ze waren uitgebreid in het nieuws. Ook de wijnbouw is er helaas niet aan ontkomen. In Adelaide Hills…
Eikenhouten vaten
Wijn wordt regelmatig gelagerd in eikenhouten vaten. Zo wordt de wijn complexer en krijgt ze de tijd om mooier te worden…
Hoe gaan wijnboeren om met een hittegolf?
De hittegolven van de afgelopen zomer, die tijdens deze regenachtige week alweer ver achter ons lijken, hebben wijnboeren hoofdbrekens bezorgd…
De ziel van de wijnfles
Soms is de ziel diep, soms is hij niet zo diep, maar meestal heeft een wijnfles een ziel. En dan heb ik het over de holle onderkant van de wijnfles. Waarom zit er zo’n holte?
Complexe wijn
Wanneer is een wijn complex? Wijnkenners hebben het bij een complexe wijn vaak over harmonie en gelaagdheid…
Wijn en spijs combineren
Afgelopen maanden volgde ik de wijn-spijs cursus van de Academie voor Gastronomie bij de Echoput in Hoog-Soeren, vlakbij Apeldoorn. Reuze interessant…
Depot
Ooit wel eens een oudere fles rode wijn geopend? Dan weet je dat er zich depot in kan bevinden. Dit heet ook wel bezinksel of droesem…
Uit welk glas drink jij het liefst?
Enkele decennia geleden bestond er één glas voor witte wijn en één voor rode wijn. Daar is inmiddels wel verandering in gekomen…
Oogsttijd
Op het noordelijk halfrond wordt sinds half augustus volop geoogst…
Klimaatverandering en Nederlandse wijnbouw
Eind 2015 schreef ik al eens over de gevolgen van klimaatverandering voor de wijnbouw. Deze zomer zien we hoe de toekomst er wat dat betreft waarschijnlijk uit gaat zien…
Ecotuintjes
In de uitgestrekte wijngaarden van Feudo di Santa Tresa, niet ver van de Etna vulkaan op Sicilië zijn hier en daar ecotuintjes aangelegd…
Wijn uit Oost-Europa
Oost-Europa heeft een rijke geschiedenis op het gebied van wijnbouw. Het meest tot de verbeelding sprekend is…
Etiquette
Mag je nu wel of niet klinken als je het glas heft? En hoe houd je je glas vast?
Is wijn geschikt voor veganisten?
Wijn is gemaakt van druiven, dus je zou denken van wel. Het ligt iets genuanceerder. Lees verder…
Een droge wijn
Mag ik van u een droge witte wijn? Dat heb je vast wel eens gehoord of zelf gezegd tegen een ober. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?
Vin Orange
Vin Orange, of in goed Nederlands Oranje Wijn, is een wijn die wordt gemaakt van witte druiven. Deze druiven worden bij binnenkomst in de wijnkelder niet direct geperst, zodat de schil, pitjes en soms ook takjes gedurende dagen of zelfs maanden in contact blijven met het sap. Meer…
Wijnlagering
Als het gistingsproces klaar is, wordt wijn gelagerd. Dat kan van korte of lange duur zijn, in roestvrij stalen tanks, betonnen of epoxy cuves of eikenhouten vaten. En de laatste tijd zie je dat biologische en biologisch-dynamische wijnboeren steeds vaker gebruik maken van amforen. Lees verder…
Drie dagen wijnbeurs Millésime Bio
Elk jaar wordt eind januari de wijnbeurs Millésime BIO gehouden, voorheen in Montpellier, dit jaar voor het eerst in Marseille. Er waren meer dan 900 biologische wijnboeren uit vele landen die er hun wijnen presenteerden. Meer over Millésime BIO...
Bubbels
Weet je hoe de bubbels ontstaan? De wijnboeren maken eerst een zogenaamde basiswijn. In het geval van Cava en Champagne wordt deze basiswijn gebotteld en …
Zonder toegevoegd sulfiet
Wijnboeren blijven het een uitdaging vinden om met zo min mogelijk sulfiet te werken. Een wijnboer gebruikt sulfiet om allerlei redenen…
Micro-flora verantwoordelijk voor terroir-expressie in wijn?
Gemeengoed is de visie die stelt dat terroir een optelsom is van de factoren bodem, ligging van de wijngaard, klimaat op macro en meso-niveau en de beslissingen van de wijnboer ten aanzien van onder andere druivenras, bladbeheer, rendement per hectare. Meer…
Nachtvorst
In de loop van maart komen de wijnranken langzaam uit hun winterslaap. De sappen beginnen weer te stromen en na enkele weken verschijnen de eerste knoppen. Als de wijnranken eenmaal uitlopen, is een wijnboer beducht voor nachtvorst. Dit jaar was het eind april goed raak. Niet alleen in Nederland ….
Additieven in wijn
In december 2015 besteedde de Keuringsdienst van Waarde een uitzending aan stoffen die mogen worden toegevoegd aan wijn. Helaas werd er gesuggereerd dat er te pas en te onpas van alles wordt toegevoegd. Maar er bestaat in Europa strenge regelgeving over wat er wel en niet mag bij de productie van wijn. Meer…
Onze neus
Onze neus, of beter gezegd het reukorgaan in onze neus. speelt een belangrijke rol in de beleving van een wijn. We nemen geuren van de wijn waar als we onze neus in het glas steken en als de wijn zich in onze mond bevindt. Lees verder…
Klimaatverandering en wijnbouw
In het kader van de klimaattop die nu in Parijs plaatsvindt deze keer aandacht voor de effecten van de klimaatverandering op de wijnbouw. Bordeaux komt aan bod, een activiteit van wijnhuis Torres wordt kort aangestipt en het vooruitzicht voor Nederlandse wijnboeren passeert de revue. Meer…
Wijnland Spanje
In diverse regio’s van Spanje zijn het achtereenvolgens de Feniciërs, de Carthagers, de Grieken en de Romeinen geweest die wijnstokken met zich meebrachten en wijnbouw introduceerden. Spanje kent dus een eeuwenoude wijnbouwtraditie. Na het verval van het Romeinse Rijk… meer
Canopy Management
Zodra de wijnstok in bloei staat, is het belangrijk dat de wijnboer aan “canopy management” (blad management) doet. De druivenstok stopt veel energie in zijn groei, en als een wijnboer niet oppast gaat alle energie naar de groei van lange loten met blad en niet naar de rijping van de druiven. Meer...
“De druiven zijn zuur”
Niet alleen spreekwoordelijk, ook in het echt bevatten druiven, waar wijn van wordt gemaakt, veel zuren. Wijn is van nature dan ook een zure drank. De zuurgraad wordt onder andere uitgedrukt in pH-waarde. Meer…
Serveertemperatuur
Op welke temperatuur kun je een wijn het beste serveren? Het Productschap Wijn schrijft er het volgende over.
Decanteren of karafferen
Er zijn drie redenen om een wijn voor het serveren eerst over te schenken in een karaf. Lees hier welke redenen dit zijn.
Duurzame wijn
Niet zo lang geleden stelde een klant mij de vraag of biologische wijn ook duurzaam is. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst definiëren wat we onder duurzaam verstaan. Lees verder…
Sulfiet in wijn
Je hebt het op een wijnetiket vast wel eens zien staan: “bevat sulfieten” of “contains sulphites”. Sulfiet kent legio toepassingen in diverse stadia van het wijnmaken: het kan worden gebruikt om… meer
Italië – wijnland bij uitstek
De Grieken noemden het Oenotria, Wijnland! Een toepasselijke naam voor wat nu (Zuid) Italië is. Italië is immers een wijnland bij uitstek. Meer over Italië…
Wijnaroma’s
Bij het beoordelen van een wijn let je naast uiterlijk en smaak ook op geur. Wijnaroma’s kunnen worden ingedeeld in 3 categorieën.
Een verkeerd signaal
Je hebt er in de pers wellicht over gelezen: Emmanuel Giboulet, wijnboer in de Bourgogne, weigerde vorig jaar lente om pesticiden te gebruiken na een uitbraak van de gevaarlijke bacterieziekte “flavescence dorée”. Lees verder…
Malolactische gisting
Wist je dat er naast de alcoholische gisting, waarbij suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas, een malolactische gisting bestaat? Tijdens deze gisting …
Biologisch-dynamische wijnbouw
Bij zowel biologische als biologisch-dynamische wijnbouw is het stimuleren van het microbiologisch leven in de bodem een van de belangrijkste uitgangspunten. Een gezonde, levende bodem vol micro-organismen doet wijnranken goed gedijen en helpt ze een natuurlijke weerstand op te bouwen en te behouden. Meer…
Het enten van de wijnstok
Het merendeel van de Europese wijnstokken wordt vandaag de dag geënt. Ze zijn een assemblage van een onderstok en een ent van het gewenste druivenras. Dit enten is het gevolg van de phylloxeracrisis die eind 19e eeuw heerste. Meer…
Herkomstbenaming
Als wijnboeren zich niet aan de regels van hun AOC, DOC of DO houden, mogen ze hun wijnen niet op de markt brengen onder deze beschermde oorsprongsbenaming. In plaats daarvan staat dan de beschermde geografische aanduiding (IGP, PGI, IGT, Vin de Pays) op de fles vermeld. Meer over deze regelgeving…
Alcohol in wijn
Voor veel wijnen geldt dat het alcoholpercentage de laatste twee decennia langzaam maar zeker omhoog is gekropen, onder andere door de klimaatverandering en doordat wijnboeren de druiven vaak rijper zijn gaan plukken om wijn met een fruitiger stijl te kunnen maken. Meer…
Umami
De basissmaken zoet, zuur, zout en bitter ken je wel. Maar wist je dat er een vijfde basissmaak is: umami. Aan het begin van de vorige eeuw is deze basissmaak al voor het eerst benoemd. Dat gebeurde in Japan – umami is dan ook een Japans woord en kan vertaald worden met….
Rioja
Rioja is een wijngebied in het noorden van Spanje, 100 – 200 km ten zuidoosten van de stad Bilbao. Veel van de wijngaarden liggen op de oevers van de rivier de Ebro. Er is al eeuwenlang sprake van wijnbouw. Meer over Rioja…
Terroir
Als het woord terroir valt, wordt vaak gedacht aan de bodemsoort waarop de wijnranken staan. Tot mijn verbazing bleek tijdens mijn wijnopleiding in Frankrijk dat terroir iets behelst dat veel breder is dan bodemsoort. Terroir staat eigenlijk voor alles wat van invloed is op de smaak van de uiteindelijke wijn. Meer…
Inheemse druivenrassen
Wist je dat er vele duizenden druivenrassen zijn? De meest populaire soorten, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn in veel wijnlanden aangeplant. Het zijn druiven die op meerdere plaatsen goed gedijen. Meer over druivenrassen…
Mineraliteit
Mineralen zijn de bouwstenen van deze aarde. Zachtere mineralen (kalium, calcium, fosfaat, sulfaat) lossen tijdens het verweringsproces op in bodemwater. Als zodanig kunnen ze door de wortels van wijnranken worden opgenomen en in de druif terechtkomen. Meer…
Syrah in de schijnwerpers
Syrah staat in de Top 10 van meest aangeplante druivensoorten ter wereld. Frankrijk kent de meeste aanplant van Syrah, vooral in het Rhône-gebied (zowel noordelijk als zuidelijk) en in de Languedoc, Australië komt op de tweede plaats. In dit land is het …
Nieuwe wetgeving biologische wijn
Mochten we tot voor kort eigenlijk niet spreken van biologische wijn, maar alleen van wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven, vanaf 1 augustus 2012 geldt er wetgeving die de term biologische wijn wel toestaat. Meer…
Cabernet Franc in de schijnwerpers
Cabernet Franc behoort tot de top 20 meest aangeplante blauwe druivensoorten ter wereld. In Frankrijk was het in 2000 zelfs de zesde blauwe druivensoort, vooral te vinden in de Loire, Bordeaux, Bergerac en Madiran. Meer…
Tijd voor Champagne (of een andere bubbel)
De flessen liggen tijdens de tweede gisting horizontaal op elkaar gestapeld, ‘sur lattes’. In Champagne strekken de kelders met flessen zich vele tientallen kilometers (!) uit. Lees verder…
Wereldreis van een wijnstok – deel 2
De reis naar de zogenaamde Nieuwe Wereld legde de wijnstok af in het gezelschap van landveroveraars, missionarissen en handelaren. Na de ontdekking van …
Wereldreis van een wijnstok – deel 1
De wijnstok, in het Latijns aangeduid met ‘vitis’, is oeroud. Er zijn vitis fossielen gevonden uit de Krijtperiode (115 miljoen jaar geleden) en het tertiair (60 miljoen jaar geleden). Meer…
Kurk of schroefdop
Kurk wordt al enkele duizenden jaren gebruikt als afsluiter. Een monnik genaamd Dom Pérignon vond in de 17e eeuw de moderne flessenkurk uit, om er zijn Champagne flessen mee af te sluiten. Ruim een eeuw later…
De tijd voor rosé is aangebroken
Rosé kan op diverse manieren worden gemaakt. Meer…
Stand van de biologische wijnproductie in Frankrijk
De Languedoc – Roussillon, met 236.100 ha wijngaard de belangrijkste wijnregio van Frankrijk (30% van het totaal), neemt 32% van de biologische wijnteelt voor haar rekening. Meer…
Wijn-spijs combinaties
Het kiezen van de juiste wijn bij een gerecht geeft vele mensen hoofdbrekens. Een enkeling draait dit om en bedenkt eerst welke wijn hij of zij wil drinken, en zoekt daar een bijpassend recept bij. Hierbij enkele handvatten.
De cyclus in de wijngaard
In veel wijngebieden in Europa loopt de oogst op z’n einde. De komende 2 maanden zal worden voorgesnoeid, in Frankrijk noemen ze dat de prétaille, daarna volgt de winterslaap. In landen als…
Wijnbereiding ook biologisch?
Biologische wijn staat op dit moment voor wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat er Europese wetgeving in de maak was op het gebied van biologische wijnbereiding. Lees verder…
Wat is biologische wijn?
Een biologische wijn is wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Dit betekent dat er in de wijngaard geen kunstmest en geen chemische gewasbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Meer..