juni 2014
Bij het beoordelen van een wijn let je naast uiterlijk en smaak ook op geur. Wijnaroma’s kunnen worden ingedeeld in 3 categorieën:
Primaire aroma’s: deze komen als zogenaamde voorlopers van aroma’s voor in de druivenschil en het vruchtvlees en zijn heel specifiek voor het druivenras. Denk bijvoorbeeld aan kruisbes en buxus bij een Sauvignon Blanc of lychees en rozen bij een Gewürztraminer.
Secundaire aroma’s: deze aroma’s ontstaan tijden het wijnmaken. Een rosé die de malolactische gisting heeft ondergaan, kan een zuivelachtige geur hebben. Lagering in eikenhouten vaten geeft aroma’s van vanille, kokos, cederhout.
Tertiaire aroma’s: deze ontstaan tijdens de flesontwikkeling. De verschillende moleculen die zich in de wijn bevinden, gaan verbindingen met elkaar aan, of vallen juist uit elkaar, al dan niet onder invloed van zuurstof. De oorspronkelijke fruitigheid (het aroma van het verse fruit) wordt vervangen door aroma’s van gedroogde abrikozen of gedroogde pruimen en vijgen. Is de kwaliteit van de kurk onvoldoende en laat hij teveel zuurstof door of is een wijn te lang bewaard, dan ontstaan de typische aroma’s van oxidatie: overrijpe appelen en noten.
Het is maar weinigen gegeven om de aroma’s die een wijn prijs geeft feilloos te benoemen. Daarbij is het ook nog eens een zeer persoonlijke ervaring, we ruiken namelijk niet allemaal hetzelfde. Denk bij het vaststellen van een geur eerst in hoofdcategorieën (fruitig, floraal, animaal, etc.) en kijk dan of je het nog preciezer weet te benoemen. Om je een handje te helpen bestaat het zogenaamde aromawiel. Hierin zijn de belangrijkste aroma’s die voorkomen in wijn opgenomen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Biowijnclub, dan kun je het aromawiel voor eigen gebruik downloaden. Veel plezier ermee!
Terug naar wijnweetjes