Wijn
- Rode wijnen (105)
- Witte wijnen (76)
- Rosé wijnen (20)
- Bubbels (14)
- Dessertwijnen (6)
- Port (3)
- Kleine flesjes wijn (8)
- Sla je slag (8)
- Wijn cadeau (7)
- Natuurwijn (28)
- Wijn zonder sulfiet (17)
- Vegan wijn (157)
- Biodynamische wijn (56)
- Biologische wijn (219)
- Cider (2)
- Alcoholvrije wijn (1)
Streek, druif & wijnhuis
Wijn & spijs
Direct naar
Verzending:
Gratis vanaf € 85
Levertijd:
2 – 5 werkdagen
Wijn zonder sulfiet
Wijn zonder sulfiet, vind je bij de Biowijnclub. Of eigenlijk moeten we zeggen "wijnen zonder toegevoegd sulfiet", want druiven bevatten van nature een klein beetje sulfiet. Aan onderstaande wijnen wordt geen extra sulfiet toegevoegd: ze zijn puur natuur, bomvol smaak en zónder sulfiet.
Wijn en sulfiet, hoe zit dat ook alweer?
Op nagenoeg elke fles wijn lees je het: “sulfieten toegevoegd”. Waarom doen wijnmakers dat en wat is sulfiet eigenlijk? Om maar eens met het laatste te beginnen, sulfiet is hetzelfde als zwaveldioxide, een conserveermiddel dat er voor zorgt dat wijn niet bederft en zijn fruitigheid behoudt.
Wijnmakers mogen sulfiet gebruiken in alle type wijnen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om géén sulfiet te gebruiken. Dan spreken we over “sulfietvrije wijn” of “wijn zonder sulfiet”, maar eigenlijk klopt dat niet, want van sulfiet komt van nature voor in druiven. Dus als je het helemaal correct wilt stellen, dan moet je dus spreken over “wijn zonder toegevoegd sulfiet”.
Is biologische wijn altijd zonder sulfiet?
Nee, biologische wijnen mogen sulfiet bevatten, maar wel beduidend minder dan conventionele wijnen. De bio richtlijnen zijn namelijk strenger als het gaat om het gebruik van sulfiet. Er zijn echter ook biologische wijnmakers die bewust geen sulfiet gebruiken. Hun wijnen zijn dus biologisch gecertificeerd én zonder toegevoegd sulfiet gemaakt. In dat laatste geval wordt ook wel over natuurwijn gesproken.
In conventionele wijnen mag een wijnmaker maximaal 150 mg/l sulfiet gebruiken bij rode wijnen en 200 mg/l voor witte wijnen. Bij biologische wijnen ligt dat op 50 mg/l lager, dus op 100 mg/l voor rood en 150 mg/l voor wit. De biodynamische richtlijnen gaan nog een stap verder en schrijven max. 70 mg/l voor rood voor en 90 mg/l voor wit. Natuurwijnmakers zijn het puurst als het gaat om het toevoegen van sulfiet: de meeste voegen niets toe en anders maximaal 30 a 40 mg/l.
Hoofdpijn, sulfiet en water bij de wijn
Sommige mensen geven aan dat ze hoofdpijn krijgen of andere klachten ondervinden van sulfiet. Dat is zeker mogelijk. Sommige mensen zijn gevoeliger voor additieven in wijn dan andere mensen. Toch krijgen de meeste mensen gewoon hoofdpijn van teveel wijn…. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam. Voor de meeste mensen volstaat het dan ook om een glas water bij de wijn te drinken, ook bij wijnen zonder sulfiet is dat aan te bevelen. En geniet met mate, ook bij wijnen zonder sulfiet.
Minder sulfiet, meer wijn
Los van de hoofdpijn juichen wij het beperkte gebruik van sulfiet hoe dan ook toe! Wijnen zonder toegevoegd sulfiet zijn vaak puurder en eerlijker. Je zou kunnen zeggen dat het naakte wijnen zijn. Met wijnen zonder sulfiet krijg je dus minder sulfiet en méér wijn. Wat wil je nog meer?