Wijn

Wijnland
Alcohol percentage
0%15%
Prijs
10,0040,00

Streek, druif & wijnhuis

Wijnstreek
Toon meer
Druivenras
Toon meer
Wijnhuis
Toon meer

Wijn & spijs

Lekker bij
Toon meer

Direct naar

Natuurwijn

Natuurwijn, ook wel vin nature of vin naturel, is - de naam zegt het al - volledig natuurlijke wijn. De wijnmaker doet geen of minimale interventie in de wijnkelder en ook in de wijngaard wordt intensief met de natuur samengewerkt. Alle natuurwijnen bij Biowijnclub zijn tevens biologisch en/of biodynamisch gecertificeerd, dus dat betekent dubbelop genieten!

Wat is het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn?

Het klinkt zo’n beetje hetzelfde in de oren: natuurwijn en biologische wijn. Toch zit er een verschil tussen deze twee soorten wijn, maar het kan ook voorkomen dat wijnen zowel natuurwijn als biologische wijn tegelijk zijn. Hoe zit dat?

Het belangrijkste verschil tussen een ‘gewone’ wijn en natuurwijn is de wijze van vinificatie, het wijnmaken zelf dus. Natuurwijnen worden gemaakt op basis van wilde gisten en met minimale ingrepen in de wijnkelder. De wijnmaker zorgt voor schoon en goed rijp fruit en stuurt verder niet bij in de kelder. Er wordt bij veel natuurwijnen bijvoorbeeld geen sulfiet toegevoegd. Alleen wijnboeren die iets minder streng in de leer zijn voegen een heel klein beetje sulfiet toe bij de botteling, om er zeker van te zijn dat er in de fles geen chemische reacties meer ontstaan die de wijn zouden kunnen bederven. Ook met een beetje sulfiet wordt zo’n wijn nog steeds gezien als natuurwijn.

Niet alle biologische wijnen zijn natuurwijnen, maar sommige wijnmakers maken natuurwijnen van biologisch gecertificeerde druiven. Dan zijn de wijnen dus zowel natuurwijn als biologische wijn. Niet alle biowijnen worden volgens de natuurlijke methode gemaakt, er kan bij biologische wijnen wel worden gekozen voor het bijsturen van het vinificatieproces. Gif in de wijngaard daarentegen is uitgesloten in biologische wijnbouw.

Hoe smaakt natuurwijn?

Natuurwijn is avontuurlijke wijn met bijzondere geuren en smaken. Natuurwijnen zijn altijd puur en oprecht. Ze zitten soms wat hoger in de zuren dan ‘gewone’ wijnen, maar dat hoeft niet. Natuurwijn is zonder meer een mooi avontuur voor de geoefende wijndrinker, je komt dingen tegen die oprecht bijzonder en apart zijn. Vaak zijn dit soort wijnen heel goed gastronomisch te combineren. Niet elke natuurwijn heeft een afwijkend karakter, maar het kan wel voorkomen. Durf jij het natuurwijnavontuur aan? Er gaat een wereld voor je open!

Geen hoofdpijn met natuurwijn

Aan natuurwijnen wordt zoals gezegd geen of zéér weinig sulfiet toegevoegd. De puristen onder de natuurwijnboeren gebruiken helemaal geen additieven en intervenieren zo min mogelijk in het wijnmaakproces, ze laten de natuur echt haar werk doen. Er zijn echter ook wijnboeren die enkel waar nodig minimale hoeveelheden sulfiet gebruiken. Hoe dan ook bevatten natuurwijnen geen of veel minder sulfiet en mensen die gevoelig zijn voor sulfiet kunnen ervaren dat ze geen hoofdpijn meer hebben na een glas wijn.

(Overigens ontstaat hoofdpijn bij de meeste mensen niet door sulfiet – het kan wel als je erg gevoelig voor bent – maar door de alcohol in de wijn. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Een glas water bij je wijn helpt, dus schenk bij elk glas wijn ook een glas water.)

Is orange wine ook natuurwijn?

Ja, je zou deze wijnen als natuurwijn kunnen classificeren. Oranje wijn wordt niet gemaakt van oranje druiven en ook niet als een soort van rosé. Het is witte wijn die wordt gemaakt als een rode wijn. Hierdoor oxideert het sap bewust, wat een oranje kleur geeft aan deze wijnen en een uniek karakter. Het is een recept dat van origine uit Georgië komt. Je zou kunnen zeggen dat daar de eerste natuurwijnen werden gemaakt!