december 2018
Enkele decennia geleden bestond er één glas voor witte wijn en één voor rode wijn (naast champagne-, port-, sherry- en dessertwijnglazen). Het glas voor rode wijn was wat breder dan het witte wijnglas, omdat rode wijn vaak complexe aroma’s heeft die in een breder glas beter tot hun recht komen. En in het smallere witte wijnglas blijft de wijn iets langer koel.
Eind jaren 80 kwam glazenproducent Riedel op basis van uitgebreid onderzoek met glazen voor wijnen van specifieke druivenrassen. De vorm van het glas bepaalt namelijk waar de wijn op de tong terecht komt en dat bepaalt weer wat je als eerste van de wijn proeft (zo proef je voor op de tong bijvoorbeeld meer zoet). In 2004 maakte ik kennis met deze glazen, en inderdaad er is echt een verschil. Maar ja, het vraagt nogal een investering én ruimte om glazen te kopen voor al die druivenrassen.
Jancis Robinson, een beroemde Engelse wijnschrijfster, was het zat om zoveel verschillende wijnglazen in huis te hebben. Ze vergat welk glas voor welke wijn was en ze had niet voldoende ruimte meer in haar keukenkasten Bovendien kwam Jancis vaak genoeg witte wijnen tegen met complexe aroma’s die in een breder glas beter tot hun recht zouden komen. En champagne- en sherryproducenten vertelden haar dat ze hun wijn het liefst ook in een “gewoon” wijnglas zagen.
Daarom heeft ze samen met een ontwerper één glas ontworpen voor alle soorten wijn, of het nu wit, rood, champagne, port, sherry of dessertwijn is. Nog steeds voor de echte liefhebber, want goedkoop zijn ze niet. Maar je hoeft er in ieder geval maar een paar van aan te schaffen om van alle wijn te kunnen genieten.
Terug naar wijnweetjes