februari 2021
Zembla besteedde eind januari een uitzending aan de landbouw. Ze concluderen dat het Nederlandse boerenland er slecht aan toe is, als gevolg van overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, van steeds meer dieren en hoge opbrengsten per hectare. De intensieve landbouw heeft desastreuze gevolgen voor de bodemvruchtbaarheid. De bodem verdicht en verliest zijn doorlaatbaarheid voor water. Er leeft dan ook bijna niets meer in de bodem. Je komt geen wormen meer tegen, die een belangrijke rol vervullen in het omzetten van op de bodem liggende blaadjes en grassprietjes in voedingsstoffen voor de planten. De bodem is verslaafd geraakt aan externe producten en kan zelf niets meer, is uitgeput.
Biologisch werkende boeren zoeken de verbinding met de bodem door geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Want ze weten dat juist de bodem van wezenlijk belang is voor wat er bovengronds leeft. Bij deze boeren is de bodemstructuur beter: de bodem is rul en vol leven. De bodem laat water door en kan het water tegelijkertijd beter vasthouden. De bodem is vitaal en houdt zichzelf in stand.
Demissionair Minister van Landbouw Carola Schouten ziet in dat we niet op de oude voet verder kunnen. Ze zet met haar beleidsplannen in op kringlooplandbouw. Schouten: “Niet langer zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk produceren, maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur. Dat is de kern”. Biologisch boeren is een van de manieren om dit te bereiken.
Als consument kunnen we er ook voor zorgen dat de landbouw verandert, door alleen biologische producten te kopen. Want stijgt de vraag, dan zal ook het aanbod verder toenemen.
Terug naar wijnweetjes