augustus 2021
Het weer speelt ook dit jaar de wijnboeren in grote delen van Europa parten. Je herinnert je vast nog wel de mooie dagen eind maart, toen het wel zomer leek. De eerste wijnstokken lieten hun knoppen uitkomen. Maar al snel erna kwam hevige nachtvorst. Van Champagne tot Provence in Frankrijk, maar ook in Noord-Italië en Noord-Spanje was de temperatuur enkele nachten zo ver onder nul dat zelfs chauferettes, de vuurkacheltjes, niet mochten baten, met vorstschade als gevolg.
Er was een groot verschil in vorstschade tussen zogenaamde vroegrijpe en laatrijpe druivenrassen. Want vooral de vroegrijpe rassen, denk bijvoorbeeld aan chardonnay en merlot, stonden in knop. De laatrijpe rassen, zoals pinot noir, waren gelukkig nog niet zover. Dus in Bourgogne, waar de witte wijn wordt gemaakt van chardonnay en de rode wijn van pinot noir, maakten ze zich tijdens de nachtvorst vooral zorgen om hun wijngaarden met chardonnay.
En ook in Champagne, waar chardonnay een van de druivenrassen is, was de schade groot. Zo’n 30% van de eerste knoppen gingen verloren. In Bordeaux was sauvignon blanc het slachtoffer.
Nu de zomer behoorlijk nat is, is schimmel de volgende uitdaging voor de wijnboer. Door ervoor te zorgen dat wind door de wijnbladeren heen kan waaien, door een deel van de bladeren te verwijderen, wordt schimmel tegen gegaan. Soms is het echter te nat en dan is voor biologische wijnboeren kopersulfaat een uiterste redmiddel. Niet geheel onomstreden, maar beter dan de synthetisch chemische middelen die door andere wijnboeren worden gebruikt. De Elzas, Champagne en Bordeaux hebben dit jaar erg te lijden onder schimmel. In Frankrijk zal door deze weerseffecten de oogst dit jaar zo’n 25% – 30% lager uitvallen dan gemiddeld.
Terug naar wijnweetjes