oktober 2012
Wist je dat er vele duizenden druivenrassen zijn? De meest populaire, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn in de meeste wijnlanden aangeplant. Het zijn druiven die op veel plaatsen goed gedijen. Bovendien geven deze druiven wijnen die bij veel mensen in de smaak vallen.
Maar er zijn er dus legio. In Italië alleen komen al meer dan duizend druivenrassen voor. We noemen ze autochtone of inheemse druivenrassen, omdat ze buiten hun herkomstgebied niet of nauwelijks voorkomen. Je kent misschien de Nebbiolo uit Piemonte, waar Barolo en Barbaresco van wordt gemaakt, of de Sangiovese uit Toscane, de druif voor Chianti. De meeste inheemse druivenrassen zul je niet kennen, simpelweg omdat de wijnen die ervan worden gemaakt hun herkomstgebied nooit verlaten.
In alle wijngebieden ter wereld zijn er wijnboeren die overgaan tot het rooien van de bekende druivenrassen om inheemse rassen aan te planten. Er worden zelfs pogingen ondernomen om verloren gewaande druivenrassen weer nieuw leven in te blazen, wat mogelijk is, omdat er na goed zoeken en veel DNA-onderzoek toch nog wijnranken van blijken te bestaan. Het doel is het maken van authentieke wijnen, die zich onderscheiden.
Wijnranken die al lange tijd ergens voorkomen, horen er dus thuis, komen er het best tot hun recht en geven vaak een mooie terroirexpressie. En juist dat is wat de wijnboer zoekt. Over terroir een volgende keer meer!
Terug naar wijnweetjes