Etiquette

december 2017

Onno Kleyn mag graag schrijven over wijn, maar in zijn culinair compendium De Grote Kleyn gaat het vooral over eten. In het hoofdstuk “etiquette en tafelgerei” wordt het heffen van het glas aangestipt. Mag je nu wel of niet klinken? Sommigen vinden het ordinair. In hooggeplaatste kringen laat men de glazen niet tegen elkaar komen als men proost, maar men kijkt elkaar aan. Onno klinkt wel! En hij kijkt degene met wie hij proost goed in de ogen. Een mooie gewoonte!  

De volgende alinea in zijn naslagwerk gaat over het vasthouden van het wijnglas. Royalty houdt het wijnglas bij de beker vast, maar “het gewone volk” doet dat eerder bij de steel of bij de voet. Waar komt de notie vandaan dat je een wijnglas niet bij de beker mag vasthouden? Er doen diverse verhalen de ronde, van wijnboeren die vuile handen hebben en daarmee het glas bedoezelen tot warme vingers die de wijn opwarmen. Onno noemt het lariekoek: ”Etiquette is niet gebaseerd op wijnboeren en daarbij moet je wijn nooit zo lang vasthouden dat hij warm wordt. Dat heeft het hof dus goed begrepen. Blijkbaar houdt men er een hoog drinktempo op na en vieze handjes hebben ze nooit. Kortom: raadsel onopgelost.”

Moraal: laten we vooral niet te moeilijk doen.

Terug naar wijnweetjes