december 2019
Wijn wordt regelmatig gelagerd in eikenhouten vaten. Zo wordt de wijn complexer en krijgt ze de tijd om mooier te worden. Harde tannines worden onder invloed van microbeluchting iets zachter, want de poriën in het hout laten zuurstof door. Het hout geeft ook een smaak af aan de wijn.
Tijdens mijn wijnstudie bezochten we een tonnellerie (tonneau is het Franse woord voor vat). De foto laat goed zien hoe zo’n vat wordt gemaakt. De duigen worden aan een kant aan elkaar vastgemaakt. Er wordt een vuurtje gestookt in het vat om het te toasten – light, medium of heavy. Light toast geeft aroma’s als vanille, kokos en karamel aan wijn, medium en heavy toast geven aroma’s als ceder, koffie, cacao, butterscotch, kaneel, kruidnagel. Eiken wordt dan ook wel het kruidenrek van de wijnmaker genoemd.
Is het toasten klaar, dan worden de duigen aan de onderkant naar elkaar toegetrokken. Dat gebeurt met veel mechanische kracht. Vervolgens komt er aan beide kanten een deksel op en wordt in een van de duigen een rond gat gemaakt, waarin een plastic kurk past. Uiteraard wordt getest of ze waterdicht sluiten.
Eikenhouten vaten worden gemaakt van Frans, Amerikaans, Hongaars en Sloveens eiken. Deze herkomst heeft invloed op de smaak, want het toasten heeft een ander effect. Bovendien is de houtnerf anders, en daarmee ook de luchtdoorlatendheid.
Het kiezen van het juiste vat is nog niet zo simpel. Vaak is het een kwestie van uitproberen om al doende te leren welke vaten de mooiste resultaten geven.
Terug naar wijnweetjes