april 2011
De eerste mooie lentedagen liggen alweer achter ons. Wat is het toch heerlijk om in de lentezon te zitten. Het wordt helemaal genieten met een glas wijn erbij, zoals bijvoorbeeld een rosé. Ik vertel je graag hoe een rosé wordt gemaakt. Dit kan op diverse manieren:
– Als een witte wijn: de blauwe druiven worden direct na de pluk geperst. Omdat er geen zgn. schilinweking plaatsvindt, is er geen langdurig contact tussen schil en sap. De kleurstoffen die in de schil zitten, komen zo nauwelijks in het sap terecht. Het resultaat is een wijn die lichtroze van kleur is.
– Volgens de zgn. saignée methode: bij de productie van rode wijn wordt een deel van het sap afgetapt. Dit gebeurt meestal vrijwel direct na binnenkomst van de druiven, waardoor de kleur licht blijft. Soms vindt er enige tijd schilweking plaats, zodat kleur- en smaakstoffen in het sap terechtkomen. In dat geval ontstaat een iets steviger Rosé, die meer kleur heeft.
– Het blenden van rode en witte wijn – in diverse landen buiten Europa wordt dit af en toe toegepast, maar in de Europese Unie is het niet toegestaan (alleen de productie van Rosé Champagne vormt hier een uitzondering op).
Terug naar wijnweetjes