juni 2020
Nee, een wijn heeft geen kurk als er stukjes kurk in de wijn drijven. Dit duidt er alleen op dat de kurk is uitgedroogd of van niet al te beste kwaliteit is. Nee, een wijn heeft kurk als deze naar vochtig karton, een natte hond of een vochtige kelder ruikt. Meestal drukt deze geur ook de fruitigheid van de wijn weg.
In de jaren ‘80 is ontdekt dat een organische verbinding, genaamd 2,4,6-trichlooranisol (afgekort TCA), de boosdoener is. TCA ontstaat door het inwerken van bacteriën op chloorfenolen. Bestrijdings- en schoonmaakmiddelen die chloorfenolen bevatten, werden uit kurkboomgaarden en wijnkelders verbannen. Toch was dat niet afdoende, want kurken raken zo af en toe nog steeds besmet met TCA. De kurkindustrie is lang verweten laks te zijn geweest, wat veel wijnboeren in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië, maar ook Duitsland en Oostenrijk deed besluiten om over te stappen op schroefdop of kunststof kurk. In Spanje, Frankrijk en Italië hecht men erg aan traditie en is een fles met kurkafsluiting niet weg te denken.
De gradatie waarin een wijn kurk heeft, kan variëren. De besmetting kan heel licht zijn en valt mogelijk niet eens iedereen op. Maar soms is het overduidelijk. En dan kun je maar beter een nieuwe fles opentrekken. Mocht je al enkele slokken wijn gedronken hebben voor je beseft dat deze kurk heeft, wees dan gerust, het is niet slecht voor je gezondheid.
Hoe vaak komt het nu voor? De kurkindustrie zegt dat het nog maar zo’n 1% van alle flessenkurken betreft. Maar uit andere bronnen blijkt dat dit percentage best wel eens wat hoger zou kunnen liggen. De kurkproducenten hebben de laatste 10-15 jaar wel vaart gezet achter het verminderen van deze kurk-besmetting. Het zou mooi zijn als het ze lukt TCA volledig uit te bannen, maar dat vooruitzicht is er jammer genoeg nog niet. Daarom blijft het devies om bij elke fles wijn die is afgesloten met kurk toch maar even te ruiken of deze geen kurk heeft, voor je ‘m inschenkt.
Terug naar wijnweetjes