Coquilles St. Jacques

Lekker voorgerecht bij de Cielo e Terra 3 Passo 2018

Ingrediënten (8 personen):
8 eetlepels boter
35 gr bloem
375ml visbouillon
250ml kookroom
1 theelepel kerriepoeder
peper en zout
3 grote sjalotten, gesnipperd
300gr kastanjechampignons, in plakjes
60ml cognac
225gr panko of broodkruim
1 handje platte peterselie, gesneden
150gr geraspte Gruyère kaas
60ml olijfolie, extra vierge
8 coquilles

Bereiding:
Verhit in een sauspan op medium vuur 4 eetl. boter. Voeg zodra de boter schuimt de bloem toe en gaar dit al roerend 4 minuten. Voeg dan al roerend beetje bij beetje de visbouillon toe en blijf roeren tot het een gladde en dikke saus is. Voeg kookroom en kerriepoeder toe. Breng de saus aan de kook, draai het vuur laag, laat 10 minuten pruttelen. Roer af en toe. Zet apart.

Verhit 3 eetl. boter in een koekenpan en bak daarin de uien 5 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de champignons toe, bak zo’n 8 minuten. Voeg de cognac toe en laat de alcohol in 1 à 2 minuten verdampen. Voeg roomsaus en champignonmengsel samen en voeg naar smaak zout en peper toe.

Meng in een kom panko, peterselie en Gruyère. Roer ook de olijfolie erdoor.

Vet 8 ovenschaaltjes (inhoud ca. 350ml) in met boter. Leg in elk bakje een coquille, giet er de champignonroomsaus overheen. Bedek elk met twee handjes panko mengsel. Gaar de coquilles 20 minuten in de (voorverwarmde) oven op 200℃.