februari 2020
De bosbranden in Australië zullen je niet zijn ontgaan, ze waren uitgebreid in het nieuws. Ook de wijnbouw is er helaas niet aan ontkomen. In Adelaide Hills, in het zuiden, ging een derde van het wijngaardareaal van 3.300 hectare in vlammen op. De productie die verloren is gegaan staat gelijk aan ongeveer 5 miljoen flessen wijn. Het is nauwelijks te bevatten.
Waar een wijnboer na een mislukte oogst door hagel, vorst of schimmel, het volgende jaar alweer kan oogsten, duurt het na een brand minstens zeven jaar. Er moeten nieuwe wijnranken geplant worden, en die geven na een paar jaar hun eerste fruit. Pas in het zesde jaar geven de wijnranken druiven van goede kwaliteit.
Dit is niet de enige schade. In Australië is het nu einde zomer, dus de wijnranken hingen ten tijde van de bosbranden vol met druiven. In Hunter Valley, in het oosten van Australië, lag de rook als een deken over de wijngaarden en drong zo de druivenschil binnen. Dit fenomeen heet “smoke taint”. De rook komt niet tot in het vruchtvlees, maar bederft helaas wel de wijn. Het is van te voren lastig te zeggen hoe erg de smoke taint zal zijn, maar sommige wijnboeren nemen het risico niet, en maken dit jaar geen wijn. Andere wijnboeren hebben geluk, omdat ze diverse percelen bezitten, die niet allemaal waren bedekt met rook.
De bosbranden worden gelinkt aan klimaatverandering. Andere effecten daarvan zijn ook zichtbaar in de wijnbouw: kortere winters, waardoor de wijnranken eerder ontluiken en fruit vroeger rijp is. Enorme regenval of juist enorme droogte, waardoor het moeilijker wordt om bepaalde druivenrassen te verbouwen. De Australische regering heeft het lang ontkend, maar ze ziet inmiddels in dat er een link is met klimaatverandering en dat deze nodig een halt toegeroepen moet worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Terug naar wijnweetjes