Biet Bourguignon

Lekker bij de Cascina Zerbetta Barbera del Monferrato

Ingrediënten (4 personen):
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
4 teentjes knoflook, uitgeperst
8 kleine bietjes, geschild en elk in 8 partjes gesneden
6 wortels, grof gesneden
3 laurierblaadjes
2 takjes tijm
zeezout & versgemalen peper
2 eetlepels tomatenpuree
250 ml rode wijn
500 ml groente-bouillon
1 eetlepel maïzena, opgelost in 2 el water
2 portobello’s, in reepjes
10 champignons, in kwarten
10 pareluitjes of 5 kleine (!) sjalotjes, gepeld en gehalveerd
1 blik linzen à 300 gram

Bereiding:
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem of een gietijzeren braadpan op middelhoog vuur. Doe de uien en knoflook erin en fruit ca. 3 minuten. Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes en tijm  toe en bak ca. 5 minuten mee; af en toe roeren. Roer de tomatenpuree, rode wijn en groentebouillon erdoor. Breng aan de kook en laat op laag vuur ca. 20 minuten zacht koken. 

Proef het stoofpotje en voeg extra wijn, bouillon of kruiden toe als dat nodig is. Check of de bietjes al enigszins gaar worden, kook eventueel nog iets langer. Breng op smaak met zout en peper. Roer het maïzena-mengsel erdoor. Roer zachtjes tot de vloeistof iets bindt. Voeg de paddenstoelen en uitjes toe en laat ca. 10 tot 15 minuten minuten meekoken. Verwarm intussen de linzen. Schep linzen en biet bourguignon op 4 borden en bestrooi met verse tijm. Lekker met een groentenpuree (pastinaak, wortel, zoete aardappel, knolraap).

Bron: The Green Kitchen, David Frenkiel & Luise Vindahl