Eveline van Biowijnclub was eind januari in Zuid-Frankrijk voor het jaarlijkse bezoek aan wijnbeurs Millésime Bio. Ze plakte er nog enkele dagen aan vast om diverse wijnboeren in de omgeving te bezoeken. Dus aan het eind van de beurs, ging ze met een huurauto op weg naar haar eerste bestemming: Clos Troteligotte in Cahors. Dat was een mooie rit van 4 uur door afwisselend landschap.
Eveline van Biowijnclub op bezoek bij Clos Troteligotte
Emmanuel Rybinski staat aan het hoofd van Clos Troteligotte. Zijn ouders runden een “gemengd bedrijf”, waar ze graan verbouwden, koeien hielden en sinds 1987 ook druiven teelden. Emmanuel heeft in 2004 alleen de wijngaarden overgenomen om zich volledig op de druiventeelt te kunnen richten. Hij werkt om meerdere redenen biologisch-dynamisch (bd). Toen hij kinderen kreeg werd hij zich bewuster van voeding en wilde hij ze alleen het allerbeste te eten geven. Zo kwamen Emmanuel en zijn vrouw uit bij producten van bd-teelt. Dit trok hij door naar zijn eigen werk in de wijngaard. Ook gelooft hij dat er meer is tussen hemel en aarde dan we kunnen zien, dat er kosmische krachten zijn die van invloed zijn op alles wat leeft. Bd-preparaten verbeteren de kwaliteit van de bodem en de wijnstokken, wat uiteindelijk weer te goede komt aan de kwaliteit van de wijn. Ze worden levendiger en energieker.
Emmanuel Rybinski
Clos Troteligotte omvat circa 34 hectare, waarvan 19 hectare wijngaard, de rest is bos en weiland. Tijdens de coronapandemie kwam Emmanuel op het idee om bomen, heel veel bomen, aan te planten in en om de wijngaard. Het zijn er intussen 5000. Appelbomen, vijgenbomen, meidoorns, walnotenbomen, pistachebomen, perenbomen, om er enkele te noemen. Er zijn tal van voordelen – het zorgt voor biodiversiteit, als de bomen volgroeid zijn geven ze schaduw en beschutting tegen de wind, ze gaan erosie tegen, ze nemen CO2 op en zorgen voor een goede structuur van de bodem. Ook huizen er vleermuizen in de bomen die de natuurlijke vijand zijn van bepaalde vlinders en van sprinkhanen die de wijnranken kunnen beschadigen.
Druivenranken tussen de bomen
Er wordt druk gesnoeid in de wijngaard
De wijnen die Emmanuel maakt zijn fenomenaal. Ze lijken in het geheel niet meer op de zware Cahors-wijnen van weleer, maar zijn elegant, fruitig en expressief. Dat komt door het biologisch-dynamisch werken, én door minder extractie tijdens het wijnmaken. Bekijk de wijnen van Clos Troteligotte.